Spirulina
Spirulina je jednou z nejunikátnějších a nejúžasnějších rostlin na světě. Vědci říkají, že toto je jediná rostlina, která dokázala žít na naší planetě stovky milionů let, a tajemství takové úžasné vitality spočívá v jeho speciálním biochemickém složení.
Nutriční hodnota
Ve spirulině je spousta koncentrovaných (asi 2000) minerálů, vitamínů a esenciálních mastných aminokyselin pro člověka a rostlinných enzymů.
Autor vědeckého přehledu publikovaného v Modern Pharmaceutical Biotechnologies v roce 2008 označil tuto modrozelenou řasu za "nejúplnější přírodní zdroj výživy".
Další výhoda: taková hodnotná sada živin je „skrytá“ pod jedlou, snadno stravitelnou membránou z mukoproteinů.
Co se skutečně jeví jako úžasný nutriční fakt, je koncentrace bílkovin ve spirulině, která dosahuje 70%. A další bonusy.
- Celkem 10 g zdravých řas obsahuje tolik beta-karotenu jako 10 kg sušené mrkve.
- Pouze 1 polévková lžíce modrozeleného extraktu může dát člověku 300% denního příjmu vitamínu B12.
- Stručně řečeno, nutriční hodnota spiruliny je několikanásobně vyšší než u jiných užitečných produktů, například: jesetera, červeného a černého kaviáru, křepelčích vajec atd.
Léčivé vlastnosti řas se již podařilo přijmout různá zdravotnická střediska. Takže podle ruského tisku začali růst na Moskevské státní univerzitě. Lomonosov, pozorování podmínek šetrných k životnímu prostředí.
V NASA byla provedena studie spiruliny jako potenciálního základu pro pohánění astronautů během letových podmínek. Koneckonců, astronauti jsou nesmírně nezbytnými produkty s vysokou nutriční hodnotou, ale zabírají málo místa.
A 1 g modrozelených řas, podle vědců, obsahuje tolik živin jako 1 kg zeleninového sortimentu.
Jaké je použití?
Příznivé vlastnosti spiruliny pramení z léčivé síly jejích jednotlivých biologicky aktivních složek.
- Arginin čistí krev toxických látek, pomáhá odstraňovat strusky těla, zvyšuje libido.
- Kyselina gama-linolenová je dobrým nástrojem pro prevenci a léčbu artritidy. Vzácná přírodní složka, která se také nachází v mateřském mléku.
- Kyselina glutamová je považována za důležitou potravu pro mozkové buňky, zlepšuje duševní schopnosti a snižuje chuť k alkoholu.
- Inositol je nutný k léčbě jater. Podílí se na eliminaci karcinogenů z těla, stejně jako na nadměrném množství ženských hormonů. Přispívá k normalizaci cholesterolu v krvi.
- Thiamin se doporučuje vstoupit do stravy s problémy s nervovým systémem, zvýšenou únavou, nespavostí, poruchami srdečního rytmu, dušností.
- Tyrosin má vlastnosti proti stárnutí. Existují také zdravotní důvody, které naznačují, že tyrosin zabraňuje vzniku šedivých vlasů. Vědci tuto látku nazývají "elixírem mládeže".
- Phycocyanin je modrý pigment, kterému nyní vědecká obec věnuje velkou pozornost. Podle některých informací je to jediná složka v přírodě, která může inhibovat růst rakovinných buněk. Kromě spiruliny nebyl v žádné rostlině na naší planetě nalezen více fykocyaninů.
- Kyselina listová je potřebná pro tvorbu hemoglobinu v lidském těle.
- Cystin hraje důležitou roli v pankreatu.
Má pozitivní vliv na lidi trpící diabetem typu II. Studie potvrzují schopnost jedlých řas snížit hladinu cukru v krvi, přičemž znatelné výsledky se objevují až po 6-8 týdnech od začátku pravidelného příjmu.
může být indikována pro onemocnění srdce, artritidu a dokonce i pro rakovinu.
Úvod do stravy tohoto produktu pomůže udržet zdravou rovnováhu pH v těle. Denní strava založená na potravinách s vysokým obsahem kyselin, jako jsou živočišné bílkoviny a zrna, může a měla by být vyvážena spirulinou, která má alkalické vlastnosti.
Mezi mnoha lékařskými indikacemi používání modrozelených řas v potravinách stojí za zmínku následující:
- prevence mnoha virových infekcí, včetně HIV, chřipky, příušnic, spalniček a herpesu,
- snížení alergií, včetně senné rýmy,
- ochranu jater proti toxinům
- snížení krevního tlaku, odstranění cholesterolových plaků,
- snížení příznaků ulcerózní kolitidy,
- zvýšení imunity.
Ochrana srdce
Autoři článku z časopisu Journal of Medical Nutrition (2009) píší, že spirulina snižuje krevní tlak a koncentraci lipidů, zejména triglyceridů a nízkohustotních lipoproteinů (zkráceně LDL). Tyto příznivé vlastnosti činí z modrozelených řas vynikající pomoc při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění.
Další výzkumný článek, publikovaný v časopise Journal of Nutrition Science and Vitaminology v roce 2010, se také zaměřuje na využití spiruliny při prevenci aterosklerózy a snížení kardiovaskulárních rizikových faktorů u zvířat.
Pomoc a imunita
Pomáhání tělu při tvorbě protilátek, tj. Proteinů, které odolávají infekcím, umožňuje léčení spiruliny jako potenciálně účinného léku na rakovinu a další chronická onemocnění.
Vědci se domnívají, že tyto nádherné řasy mohou zpomalit postupné oslabování imunitního systému způsobené přirozenými procesy stárnutí.
Bonusy na alergie
Spirulina snižuje produkci histaminu, což je souběžná alergická látka zodpovědná za mnoho příznaků onemocnění.
Kromě antioxidačních, antibakteriálních, antivirotických, protinádorových a protizánětlivých vlastností má spirulina také antihistaminikum.
Evropská společnost Otorhinolaryngologů potvrzuje, že užívání doplňků s modrozelenými řasami může významně zlepšit stav pacientů trpících sezónními alergiemi a omezit projevy symptomů, jako je kýchání, svědění, kongesce nosu a alergická rýma.
Ochrana jater
Chlorofyl, který je tak hojný ve spirulině, pomáhá čistit játra, ledviny a krev toxinů, nečistot a snižovat účinek volných radikálů.
Tato detoxikace je zvláště nutná, pokud se budete držet diety s nízkým obsahem sacharidů (např. Dieta Atkins nebo dieta South Beach), které jsou těžké pro játra a ledviny v důsledku příliš intenzivního vylučování ketonů.
Skutečnost, že je často připisována ochraně proti toxinům, znečištění ovzduší a vody, je také ve prospěch spiruliny, což je pro člověka města běžnou věcí.
Pokud jste obeznámeni s kulturou výživy v Asii, jako je Čína a Japonsko, pravděpodobně již víte o prospěšných vlastnostech spiruliny.
Doplňky stravy
Kontraindikace a kompatibilita léčiv
Přijetí je kontraindikováno v těhotenství a kojení, s fenylketonurií a autoimunitními chorobami, jako je lupus, roztroušená skleróza.
Existuje negativní interakce se supresivními léky:
Prášek Spirulina může obsahovat toxoidy a těžké kovy (rtuť). Aby se minimalizovalo riziko otravy toxiny, nepřekračujte dávky doporučené výrobci.
Recenze: "Bolesti hlavy a závratě odešly"
Spirulina je výborný lék na závratě a bolesti hlavy, to mi opravdu pomohlo. Předtím trpěl těžkým záchvatem závratí a bolestí hlavy půl roku. Po zahájení spiruliny zmizely bolesti hlavy a závratě, zdroj antioxidantů, vitamínů, léčí tělo, naplňuje je silou, bojuje proti škodlivým látkám.
- Chlorofyl zvyšuje imunitu a saturuje všechny buňky těla kyslíkem,
- kyselina glutamová je zodpovědná za výživu mozku a jeho aktivitu,
- arginin pomáhá odstraňovat toxiny z těla,
- Inositol podporuje normální jaterní funkce a zdravé hladiny cholesterolu.
- Thiamin posiluje nervový systém a normalizuje spánek,
- kyselina gama-linolenová má dobrý vliv na stav kloubů,
- tyrosin zpomaluje proces stárnutí
- vysoké koncentrace železa jsou prospěšné pro červené krvinky,
- nasycuje tělo většinou nezbytných aminokyselin pro člověka,
- má silný antioxidační účinek,
- normalizuje krevní tlak, který zlepšuje stav kardiovaskulárního systému,
- Má pozitivní vliv na trávicí systém, urychluje metabolismus,
- hojí pokožku, pomáhá regeneraci buněk, má protizánětlivé vlastnosti,
- zlepšuje vidění a paměť, zlepšuje celkový tón těla.
Hlavním použitím spiruliny je biologická přísada v potravinách. Řasy se obvykle konzumují v suché formě ve formě tablet, prášku nebo vloček. Pomáhá při regeneraci mnoha orgánů a tělesných funkcí, omlazuje ji, obohacuje ji o cenné vitamíny, minerály a aminokyseliny. Doplněk nevyléčí žádný orgán, ovlivňuje celé tělo jako celek, dodává mu kyslík, zvyšuje jeho ochranné funkce a dodává energii. To je často předepsáno pro pacienty s diabetem typu 2: s pravidelným užíváním spiruliny, hladina cukru v krvi významně klesá. Kromě toho je vhodný pro artritidu, srdeční onemocnění a je vynikající prevencí infekčních onemocnění.
Spirulina může být zakoupena ve formě tablet nebo prášku. Hlavní výhodou prášku je vyšší koncentrace biologicky aktivních látek.
Prášek můžete přidávat do různých koktejlů a ovocných šťáv (1 lžíce na sklo), koktejlů, salátů, jogurtů a jiných studených jídel.
Hlavní podmínkou není zahřívat, protože při vysokých teplotách se ztrácí podíl hodnotných látek.
Značka ERSAG pochází z Turecka a zastupuje pouze řadu organických a přírodních bio produktů. Výroba a distribuce je z větší části z Německa.